Beweging vanuit de evolutie gezien
Vanuit de evolutie is beweging essentieel voor overleving. Mensen denken misschien dat onze intelligentie ervoor gezorgd heeft dat we overleven. In zekere zin heeft het ons erg geholpen, maar beweging komt eerst. Beweging is de meest primaire overlevingsfunctie. Als er een tijger achter een boom verstoppertje speelt heb jij je intelligentie echt niet nodig. Dan moet je maken dat je die twee voeten onder je benen in beweging krijgt. Of je moet juist zorgen dat je heel rustig beweegt, zodat de tijger je niet hoort of ziet. Dit is een vorm van fysieke beweging.
Wat dacht je van je gedachtes. Die zijn ook constant in beweging. Je hebt tienduizenden gedachtes per dag. Steeds veranderend, vaak negatief. En je emoties. Het ene moment ben je in de zevende hemel en een moment later kan er iets gebeuren waardoor je in de achtste hel terecht komt.
Als jager-verzamelaars (duizenden jaren geleden) was de beweging veelal fysiek. Tegenwoordig bewegen we veel mentaal in ons hoofd. Het hoofd is bij veel mensen de bestuurder van het leven. Er komt dan ook enorm veel informatie op ons af tegenwoordig. Denk aan je werk, social media, nieuws, TV, etc. Een gemiddelde mens krijgt tegenwoordig evenveel prikkels te verduren als een jager-verzamelaar in hun complete leven. Ons brein kan dit niet meer verwerken. Hierdoor komen we in de problemen. Chronische stress en als gevolg chronische ziektes komen steeds meer voor. Het is een groot probleem aan het worden.
We zouden dan ook meer fysiek mogen bewegen dan mentaal. Stress is een hele normale functie van het menselijk lichaam. Alleen is deze functie vanuit de evolutie ontstaan om ons fysiek in beweging te zetten. Als we een tijger zien krijgen we stress in ons lichaam. De adrenaline en cortisol stroomt door ons lijf. En terecht, want we moeten rennen en overleven. Wat we tegenwoordig doen als we gestresst zijn is juist minder bewegen. We gaan zittend in de auto naar ons werk. Daarna zitten we op kantoor 8 uur op een stoel. Vervolgens komen we thuis, gaan we zittend eten en daarna belanden we liggend op de bank. De stress heeft geen uitweg meer. Als je gestresst bent, ga dan lekker buiten bewegen. De cortisol in je lijf heeft een functie. Door in beweging te komen zul je merken dat je daarna veel meer ontspant. Na inspanning komt ontspanning. Dit is hoe ons lichaam werkt.
In beweging komen is altijd de oplossing.
Vanaf het moment dat we geboren worden tot het moment dat we sterven is het leven een grote verandering. De enige zekerheid die je hebt is dat het leven constant veranderd.
Als kind begrijpen we dit nog maar al te goed. We ontdekken en we leren door te spelen. We proberen steeds iets anders uit. Als de ene weg een kind niet naar de oplossing leid, dan probeert het kind een andere. Als volwassene zijn we dit ‘spelen’ volledig verleerd. We komen vast te zitten in patronen waar we niet meer uit komen.
Een voorbeeld van een gemiddeld volwassen leven in Nederland: we ronden eerst een studie af. Zo hoog mogelijk. Hbo of het liefst universiteit. Dit bepaald wat de wereld van je vindt natuurlijk. Geen idee of we dit echt leuk vinden maar we moeten iets kiezen. Dan zoeken we een goedverdienende en zekere baan en gaan we haastig op zoek naar een vriend of vriendin. Want we willen voor ons dertigste echt niet meer single zijn. Vervolgens kopen we een huis en een tijdje later, ja daar is die eindelijk, krijgen we kinderen. En dan leven we voor altijd blij en gelukkig. Of is het toch niet altijd wat het lijkt?
Een beetje sarcastisch dit voorbeeld ja dat klopt. Begrijp me daarom niet verkeerd, er is helemaal niets mis met deze weg. Er kan enorm veel liefde, dankbaarheid en vreugde zitten in je huis, relatie of kinderen. Alleen zie ik tegenwoordig bij zo weinig mensen de echte levensvreugde. Ik zie weinig mensen echt genieten. En er is niets verschrikkelijker als je niet meer kunt genieten. Geloof me. Been there, done that.
Als maatschappij leven we volledig in ons hoofd. Alles moet rationeel onderbouwd worden. Als je geen goede argumenten hebt dan tel je niet mee. Veel mensen raken op enig punt overspannen of depressief. Je ziet dat veel mensen vastlopen in hun eigen routines en ontwikkelde overtuigingen. De laatste jaren komen we er met zijn allen achter dat al deze externe zaken ons niet gelukkig maken. En vandaar ook het sarcasme. Ik geloof dat het geluk niet in externe of materiële zaken ligt. Je zult het eerst in jezelf moeten zoeken.
Waarom lopen we dan tegenwoordig zo vast? En wat heeft dit met beweging te maken? Nou dat is het hem juist. We bewegen niet meer. We spelen niet meer zoals kinderen dat doen. We acteren vanuit angst en zoeken naar zekerheid die niet bestaat.
We doen elke dag, elke week en elk jaar hetzelfde. Onze gedachtes zijn elke dag identiek. We denken aan ons werk, aan de was die thuis nog gedaan moet worden of aan de vaatwasser die nog niet uitgeruimd is. Regelmatig komen er gedachtes langs zoals ‘wat zal hij wel niet van mij vinden’ of ‘ik heb echt geen zin om naar het werk te gaan vandaag’. Emoties zijn natuurlijk gekoppeld aan onze gedachtes. Dus de manier waarop je denkt bepaald de manier waarop jij je emoties ervaart. Denk je negatief, dan zijn je emoties hoogstwaarschijnlijk ook negatief.
Angst is tegenwoordig meer aanwezig dan liefde of dankbaarheid. Kijk maar naar het nieuws of luister naar de gemiddelde mens op straat. Die angst zorgt er juist voor dat we niet meer bewegen. De angst voor eenzaamheid zorgt ervoor dat we bij die relatie blijven die ons al jaren niet meer dient. De angst voor geldzorgen zorgt ervoor dat we onze baan niet opzeggen waar we al jaren ongelukkig zijn. Terwijl juist het verbreken van die relatie of het opzeggen van je baan voor die liefde en dankbaarheid kan zorgen. Er komt ruimte. Dit voel je in je hele lichaam van top tot teen. Gedachtes vallen weg, je slaapt beter. Toch maken we die beslissing vaker niet dan wel. We zijn bang voor beweging omdat we bang zijn voor verandering. En dat is doodzonde.
In de moderne tijd is stilstaan gelijk aan bewegen.
In de huidige tijd is iedereen altijd in bezig. Wat je in principe ook beweging zou kunnen noemen. Maar niets is wat het lijkt. Hier kom ik dadelijk nog op terug. Er zijn zo enorm veel prikkels tegenwoordig. Wat dacht je van al die ‘taken’ en ‘verplichtingen’ waar we aan moeten voldoen. ‘Taken’ en ‘verplichtingen’ staan tussen haakjes omdat dit natuurlijk niet echt zo is. Ons hoofd maakt ons wijs dat we verplichtingen hebben. We kiezen deze verplichtingen namelijk altijd zelf. Je hebt altijd een keuze.
Maar even terug naar ‘het altijd bezig zijn’. We zijn altijd iets aan het DOEN in plaats van dat we gewoon ZIJN. Weet jij hoe je gewoon moet ZIJN? Niet denken. Niet plannen. Niet oordelen. Gewoon ZIJN. Het is verdomd lastig dat kan ik je zeggen. We zijn dus altijd bezig en altijd in beweging. Wel is het zo dat deze beweging veelal bestaat uit automatismen. Dan kun je je natuurlijk het volgende afvragen: is het dan nog wel beweging te noemen? Ons onderbewuste herhaalt elke dag gewoon de gedachtes die we de dagen ervoor ook doorleeft hebben. Dus we zijn wel de hele tijd druk, druk en nog eens druk. Maar eigenlijk doen we elke dag hetzelfde. Dezelfde routines, gedachtes en gedrag.
Dit zie ik heel veel gebeuren. Mensen die vast komen te zitten in hun eigen routines, gedachtes en gedrag. Voor die mensen lijkt het alsof ze lekker in beweging zijn. Ze zijn iets aan het DOEN. Of het nu werk is, klusjes thuis, netflixen, sporten of koken. Dat maakt niet uit. Ze zijn bezig. Herken je jezelf hierin? Ik wel. Als maatschappij verliezen we onszelf in het DOEN. De natuur is altijd in balans. Als je deze balans wilt behouden zul je DOEN af moeten wisselen met ZIJN. Voor de mensen die teveel DOEN, komt de man met de hamer vanzelf. Het lichaam raakt overwerkt en je komt bijvoorbeeld in een burnout. En het grappige is dat die burnout er juist voor zorgt dat je alleen maar kunt ZIJN. Want je lichaam is zo moe dat je niet meer kunt DOEN. De balans wordt uiteindlijk vanzelf weer hersteld. Al wil je een burnout natuurlijk voorkomen en zou het geweldig zijn als je de balans van tevoren zelf al kunt herstellen.
En nu kom ik bij het punt dat ik wil maken. Dat in de huidige tijd ‘stilstaan hetzelfde is als bewegen’. Heb je hem door? Door vaker gewoon te ZIJN in plaats van te DOEN kom je in beweging. Je doet iets anders dan je normaal deed. Je geeft je lichaam wat meer rust, wat weer zorgt voor de juiste balans.
Een paar tips over hoe je stilstaan kunt gebruiken om in beweging te komen:
- Voordat je naar je werk gaat zorg dat je minimaal 30 minuten iets doet (of niets doet nog beter:)) zonder dat daar enige vorm van technologie aan te pas komt. In stilte ontbijten, schrijven, rondje wandelen of lekker sporten.
- Doe na je werk een ademhalingsoefening van 10 minuten. Ademhaling is verreweg de snelste weg naar ontspanning, iets wat je goed kunt gebruiken na een drukke werkdag
- Na 20.00 doe je je telefoon, TV en laptop UIT. Die appjes kun je morgen ook beantwoorden. Op TV is toch niks interessants en je laptop heb je ook niet nodig om tot rust te komen. Schakel dat brein ‘s avonds op tijd uit. Elke vorm van technologie zorgt ervoor dat je brein aan blijft staan en dat je minder goed slaapt. En slaap is essentieel voor balans.
- Plan 1 dag in de week in waarin je GEEN AFSPRAKEN en GEEN TODO lijsten hebt staan. Gewoon een vrije dag. Op de zondag bijvoorbeeld. Zeg NEE tegen alles. Ga op die zondag dan iets doen wat je mentaal tot rust brengt. Breng tijd door in de natuur, ga lekker sporten, ruim het huis wat op of spreek af met vrienden/familie. Maar doe alleen dingen die goed voelen op dat moment! Dat is het belangrijkste.
Dusss… kort samengevat:
- Ga fysiek bewegen om beter met je stress om te gaan.
- Durf in beweging te komen en iets te doen wat je normaal nooit doet. Luister niet naar je angst. Zoek de groei in verandering net zoals kinderen dit zo mooi al spelenderwijs kunnen doen.
- Sta vaker stil. Zonder technologie en zonder afleiding. Geef je brein meer rust, zoek vaker de natuur op en vind hierin je balans. Stilstaan zorgt voor ruimte en energie om daarna vol passie weer vooruit te gaan.
Heb je veel moeite met verandering? Snap ik. Je bent zeker niet de enige. Ben je ergens nog bang voor de toekomst? Ook dat is vrij normaal. Heb ik zelf ook regelmatig last van. Wil je daarentegen wel echt die verandering? Ben je klaar voor die volgende stap? Plan een gratis intake met me in en dan kijken we samen of we hiermee aan de slag kunnen gaan.