Blog - Ademhaling, de belangrijkste tool van het moderne leven!

Ademhaling, de belangrijkste tool van het moderne leven!

Ademhaling is de belangrijkste functie van je lichaam. Je kan best lang zonder slaap, eten en zelfs zonder drinken. Maar je kunt niet lang zonder adem. Als je geen adem meer kunt halen zijn alle andere problemen in je leven niet meer belangrijk. Het is de essentie van je leven. Je leven begint met een snak naar lucht. Een diepe inademing. Vol energie om het leven aan te gaan. En het leven eindigt met een zucht. Een oppervlakkige uitademing die zorgt voor stilte. Voor rust. Zo’n vitale functie en toch weten veel mensen niet hoe groot de impact kan zijn als je bewust met je ademhaling bezig bent.

Tegenwoordig bevinden we ons bijna altijd in de AAN-stand. Ook wel de vecht & vlucht stand genoemd. Lees mijn blog over het zenuwstelsel als je meer informatie wilt over deze staten van zijn. Meestal heb je de voorkeur voor één van de twee. Vechten of vluchten. Wie ben jij, de leeuw of de zebra? Sommige mensen zijn enorm goed in vechten. Net zoals de leeuw. Nog harder werken en blijven doorgaan zijn hier voorbeelden van. Andere voorbeelden zijn frustratie en agressie. Tegenwoordig zijn heel veel mensen boos, geirriteerd en gefrustreerd. Herken je dit? Boos op jezelf, op de wereld, op je baas, collega of je geliefde. Kijk ook naar de verdeeldheid in de wereld. Naar de politiek, het Corona virus of de oorlog in Oekraïne. Allemaal tekenen dat we als samenleving uit balans zijn.

Lion-Attack-on-Zebra-15204-800x500

 De andere kant van vechten is vluchten. Hier is de zebra behoorlijk goed in. Vluchten van je werk, van sociale situaties, van deadlines of andere moeilijke situaties in je leven. Vluchtgedrag is vaak vanuit angst. Opzich niet gek als zebra. Het is maar goed dat de zebra af en toe bang is anders zou dit prachtige dier allang uitgestorven zijn. Alleen wij mensen hebben dit gedrag eigenlijk niet meer zo nodig. Wanneer komen we nu echt in aanraking met situaties waarin het gaat om leven of dood? Duizenden jaren geleden, als jager-verzamelaars, kwam dit natuurlijk veel vaker voor. Toen waren we ook nog bang voor de leeuw of de beer. We leefden namelijk in hetzelfde leefgebied. Nu zijn we bang voor ons werk, of we wel leuk gevonden worden, voor onze collega’s, baas of zelfs partner. Niet gek dat we dit gedrag nog vertonen overigens. Het zit in onze genen. En we leven in een heel onnatuurlijke omgeving. Al die prikkels die we tegenwoordig naar ons hoofd gesmeten krijgen, hier wordt je ook niet rustiger van.

Bij een groot deel van de mensen in het moderne leven heeft het vecht en vlucht systeem de overhand. We zijn niet soms gestresst. We zijn chronisch gestresst. En dit heeft grote gevolgen voor onze gezondheid. Stress maakt ons ziek, heel ziek. Zowel fysiek als mentaal. Hoeveel mensen lopen er tegenwoordig rond met een burn-out of depressie? Hoeveel jongeren hebben tegenwoordig mentale problemen? Hoeveel mensen hebben overgewicht? Allemaal gevolgen van stress.

Ons lichaam is heel slim gebouwd. Als we stress hebben reageert het direct. Adrenaline stroomt door je lijf. Je wordt alert. Je harstlag gaat omhoog. Net als je ademfrequentie. Je spieren spannen zich aan. Je bent klaar om op jacht te gaan. Even later wordt cortisol aangemaakt. Je lichaam verhoogt de hoeveelheid suiker in je bloed. De brandstof die het snelst voor energie zorgt. Lets goooo! Alleen dan stopt het. Er is geen zebra waar op gejaagd kan worden. Er is ook helemaal geen levensbedreigend gevaar. We zitten gewoon op onze stoel op kantoor. Naar een computerscherm te staren. Er is een mismatch. We zijn gestresst voor zaken die er eigenlijk niet toe doen. In ieder geval niet om te overleven. Alleen weet het lichaam dit niet. Het lichaam reageert op kantoor precies hetzelfde als het vroeger tijdens het jagen ook zou doen. Zoals ik eerder al omschreef gaat je hartslag en je ademfrequentie omhoog. Dit gebeurd tegenwoordig bij veel mensen dus al op het werk. Je kan je voorstellen wat het met je lichaam doet als je continu een versnelde hartslag en ademfrequentie hebt. Dit kost je lichaam enorm veel energie. Ons lichaam is niet gemaakt om continu in deze stress-staat door te brengen. 

Ik herken het zelf ook erg goed. Ik was vroeger ook altijd bang en gestresst. Bang om te falen, bang voor sociale situaties, bang om fouten te maken en zelfs bang om mensen in de ogen aan te kijken. Denken kon ik wel heel goed. Ohh wat was ik goed daarin. Zo goed dat ik de hele dag en nacht na kon denken over 1 probleem. Je raad het al, ik loste het probleem nooit op. Het overdenken kwam puur vanuit angst. Ik was een rasechte zebra. En nog steeds heb ik soms de neiging tot vluchten. Alleen nu herken ik het en kan ik er beter naar handelen. Hoe? Met behulp van mijn ademhaling.

De ademhaling is de snelste en gemakkelijkste weg terug naar ontspanning. Waarom? Zo zit onze biologie gewoon in elkaar. Geweldig toch? Die biologie van ons. Omdat ademhaling de belangrijkste functie van je lichaam is reageert je lichaam ook het eerst op je ademhaling. Ga je langzamer ademen, dan vertraagt je hartslag. Je gedachtes worden minder. Je voelt je minder gestresst en komt tot rust. Ga je sneller ademen, dan gaat je hartslag omhoog. Je temperatuur gaat omhoog. Je wordt onrustig en gestresst. Zo simpel is het. In theorie :). 

Ik hou van observeren. Als je tegenwoordig naar de mensen kijkt zie je dat bijna iedereen verkeerd ademhaalt. Te snel, via de borst en via de mond. Chronische hyperventilatie noemen we dit. Veel mensen realiseren zich niet dat ze dit doen. Laat staan dat ze realiseren hoe enorm groot het negatieve effect hiervan is op hun gezondheid. Je ademhaling wordt continu gemonitord door je hersenen. Als je hersenen merken dat je snel ademhaalt dan gaan je hersenen natuurlijk stresshormonen aanmaken. Dit beschreef ik eerder ook al. Deze communicatie tussen je lichaam en hersenen gebeurd vooral door de Nervus Vagus, een zenuwvertakking waar ik in mijn blog over het zenuwstelsel ook al over schreef. Door deze verbinding tussen je longen en je hersenen kom je in een vicieuze cirkel terecht. Als je gestresst bent ga je sneller ademen en omdat je sneller gaat ademen wordt je meer gestresst. Het werkt twee kanten op. Wat natuurlijk een godsgeschenk is als je het op de juiste manier gebruikt. Je zult bewust uit deze cirkel moeten breken. Je zult jezelf moeten leren reguleren. Leren hoe je uit deze stress cirkel komt terug naar de ontspanning en balans. Later zal ik je nog wat tips geven over hoe je dit het beste kunt doen. De eerste keer dat ik met bewuste ademhaling in aanraking kwam was tijdens een ademworkshop met ijsbad bij Jerome Karssens.

IMG_20210213_162859

Na zijn ademsessie had ik complete rust. Een kalmte die ik nog nooit eerder ervaren had. Beide in mijn lichaam en in mijn hoofd. Ik had je verteld dat ik een enorm goede denker ben. Na deze ademsessie had ik opeens geen gedachtes meer. Dit was echt genieten. Ik voelde me zo oké met alles. Net zo’n gevoel als je op vakantie bent en je nergens zorgen over maakt. 

‘Door bewust adem te halen kan ik binnen 10 minuten veranderen van vluchten voor een leeuw naar relaxen op het strand in de Costra Brava.’

Vanaf dit moment wist ik dat ademhaling mijn leven ging veranderen. Ik kon gewoon mezelf van stress naar ontspanning brengen door alleen bewust adem te halen. Worden jullie hier niet enorm enthousiast van? Dat kan ik me bijna niet voorstellen. Natuurlijk komt het niet vanzelf. Je zult dit moeten trainen en moeten herhalen. Maar geloof me, dit is het allemaal waard. Meer energie en focus, meer ontspanning, een betere slaap, diepgaandere relaties en een beter humeur. Als je dit onder de knie krijgt zal je leven veranderen op alle vlakken.

Daarom is het reguleren van je lichaam en geest is DE belangrijkste skill van de 21ste eeuw. Ons brein is moe van alle prikkels en deadlines. Als je met ademhaling aan de slag gaat en oefent op de juiste manier, kun je veel sneller switchen van stress naar ontspanning. Hieronder de meest efficiënte ademoefeningen om mee aan de slag te gaan als je tot rust wil komen:

  • Zoveel mogelijk met neusademhaling oefenen. Dit activeert het parasympatische zenuwstelsel (oftwel de UIT-stand van je lichaam).
  • Sta op zoveel mogelijk momenten stil bij je ademhaling. In de supermarkt, voor het stoplicht en op je werk. Adem je vaak hoog door je borst? Probeer bewust je ademhaling terug te brengen naar je buik. Zo vaak mogelijk. Dit zal je lichaam leren om sneller te ontspannen.
  • Box breathing: 4 seconde in, 4 seconde vast, 4 seconde uit, 4 seconde vast. Herhaal dit 5-10 minuten.
  • Verlengde uitademing of downscaling: Stap 1: 4 seconde in, 4 seconde uit.  Stap 2: 4 seconde in, 8 seconde uit. Stap 3: 4 seconde in, 12 seconde uit. Stap 4: Als laatst 4 seconde in, 16 seconde uit. Herhaal elke stap 5-10 keer voordat je verder gaat naar de volgende stap. De uitademing kun je via je mond doen als dit via de neus te lastig is. Blijf wel via je neus inademen.
  • Focus reset breathing: een variatie op box breathing. Stap 1: 4 seconde in, 4 seconde vast, 4 seconde uit, 4 seconde vast. Stap 2: 4 seconde in, 8 seconde vast, 4 seconde uit, 8 seconde vast. Stap 3: Als laatst ga je over naar 4 seconde in, 12 seconde vast, 4 seconde uit, 12 seconde vast. Herhaal elke stap 5-10 keer voordat je verder gaat naar de volgende stap.

Deze oefeningen kun je doen wanneer je maar wilt! Op je werk, in bed of op de wc. En dit met een minimale inspanning. Kom niet met het excuus dat je het druk hebt en geen 10 minuten tijd hebt om te gaan zitten en bewust adem te halen. Want die 10 minuten heeft iedereen. En je zult zien dat je juist meer tijd creëert door dit te doen. Tijd voor jezelf, voor je gezin, je huisdieren, je hobbies of je werk. Mijn leven is in ieder geval 180 graden gedraaid alleen door deze simpele tool regelmatig te gebruiken. Dus mijn vraag aan jou, waar wacht je op? Ik kan je hierbij helpen en sta voor je klaar om de wondere wereld van de ademhaling te ontdekken.

Plan een gratis intake gesprek zodat we kennis kunnen maken!

10 reacties op “Ademhaling, de belangrijkste tool van het moderne leven!”

  1. Pingback: Blog - Balans: leren surfen op de golven van het leven.

  2. Pingback: Één plus één is twee: een beter leven met een holistische leefstijl. - Brummans Breathwork and Balance

  3. Pingback: Één plus één is twee: een beter leven met een holistische leefstijl. - Brummans Breathwork and Balance

  4. Pingback: Het NU. De enige plek op aarde waar je innerlijke rust kan vinden. - Brummans Breathwork and Balance

  5. Pingback: Waarom veel mensen een rol spelen in een slechte film. En hoe kwetsbaarheid je naar Hollywood brengt. - Brummans Breathwork and Balance

  6. Pingback: Hoe je weer leert slapen als een baby. - Brummans Breathwork and Balance

  7. Pingback: Waarom beweging altijd de oplossing is. - Brummans Breathwork and Balance

  8. Pingback: Waarom het zenuwstelsel DE ingang is naar het oplossen van alle wereldproblemen. - Brummans Breathwork and Balance

  9. Pingback: DE 3 vaardigheden die je ‘moet’ leren om een burn-out te voorkomen - Brummans Breathwork and Balance

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Brummans Breathwork and Balance draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders