Leven met een holistische leefstijl is niet anders dan een zoektocht naar jezelf, op alle vlakken. In de moderne stressvolle wereld is het zo enorm belangrijk om alle puzzelstukjes van je leven te zoeken en die passend te maken. Veel mensen realiseren zich niet hoe nauw alles samenhangt en hoe elk onderdeel van ons leven alle andere onderdelen sterk kunnen beïnvloeden.
Hoe je beter gaat slapen als je beter ademhaalt, hoe je juist meer energie krijgt als je meer gaat sporten, hoe relatieproblemen zich kunnen uiten in stress op het werk en hoe eenzaamheid ervoor kan zorgen dat je juist weer slechter gaat slapen. Sommige mensen weten het ergens wel, maar zijn zich niet bewust van hun eigen patronen. Wat ook heel lastig is moet ik eerlijk zeggen. In eerste instantie is het moelijk om de puzzelstukjes op de juiste plek neer te leggen, maar als je aan de slag gaat met een holistische leefstijl kom je erachter hoe alles in het leven met elkaar verbonden is.
Mijn slogan is niet voor niets ‘Breathe, move, rep(eat)’. Het omvat een heleboel aspecten van het leven. ‘Ademhaling’ brengt je terug in verbinding met je lichaam. Het zorgt voor rust, een betere slaap, etc. ‘Beweging’ zorgt ervoor dat je gezond oud wordt. Dat je krachtig bent en veel energie hebt. ‘Gezond eten’ zorgt ervoor dat je spijsvertering goed werkt, dat je een gezond gewicht hebt en dat je de juiste branstof tot je neemt om je leven echt te gaan leven! En als laatste ‘herhaling’, wat ervoor zorgt dat je beter wordt in al het bovenstaande. Dat je gezonde gewoontes creëert met een positieve mindset. Dit gedeelte is voor veel mensen lastig, om een gewoonte vast te houden. Dit is waarom het vaak ook niet lukt. Misschien is herhaling wel het belangrijkste aspect van een holistisch leven. Je moet het doen en ook blijven doen. Zeker in de huidige maatschappij waar je telkens afgeleid wordt naar ongezonde en gemakkelijke opties. Het blijven doen is enorm lastig. Herken je dit? Vast wel. Deze vier aspecten vormen de basis van de puzzel. Maar het omvat zeker niet alles. Er zijn een aantal hele belangrijke puzzelstukjes die nog niet aan het licht zijn gekomen. Dit is waar ik het in deze blog over ga hebben.
Wat is holisme precies? Wikipedia heeft altijd mooie beschrijvingen hiervoor:
Holisme (Grieks: holos: volledig, geheel) is het idee dat de eigenschappen van een systeem (fysisch, biologisch, technisch, chemisch, economisch) niet afdoende kunnen worden verklaard door slechts de som van zijn samenstellende delen te nemen. ‘Het geheel is meer dan de som der delen’.
En als je dat vaag vindt en niet begrijpt (wat ik snap), begrijp je dit vast wel: soms gebruiken we de uitdrukking 1 plus 1 is 3. ‘Het geheel is meer dan de som der delen’. Dit geldt ook voor het leven. Hoe meer positieve getallen jij bij elkaar optelt, oftwewel hoe meer positieve acties jij elke dag uitvoert, hoe hoger het getal en hoe beter je leven.
Dit heb ik zelf de afgelopen jaren ook ervaren. Mijn reis van persoonlijke groei begon met een slaapprobleem. Het leven had verschillende uitdagingen voor me in petto. De voorbereiding op een Ironman 70.3 (triathlon) die ik in Zuid-Frankrijk wilde gaan doen en mijn werk waar ik niet echt plezier uit haalde. Bovendien had ik in die periode heel veel moeite met het loslaten van mijn eerste echte liefde. En als klap op de vuurpijl kwam Corona. Ik voelde me al eenzaam en Corona liet me pas echt zien hoe het was om met mijn eigen gevoelens te moeten dealen.
‘Een zoektocht naar binnen, want naar buiten was niet meer mogelijk. Wat blijkt, deze zoektocht naar binnen was het mooiste cadeau wat de wereld me kon geven.‘
Dankjewel Corona, you are amazing! Ik moet erbij zeggen dat het zeker geen makkelijke weg is. En als je er midden in zit dan zeg je echt niet ‘dankjewel voor deze klote dagen’. Maar als je bewust gaat leven en je lijf gaat geven waar het om vraagt, dan ga je groeien. En dan zul je later dankbaar zijn voor de donkere periodes in je leven. Zonder donker is er namelijk geen licht. Het begon met een zoektocht naar het oplossen van mijn slaapprobleem en het vormt zich naar een reis op zoek naar een optimaal leven.
In het begin dacht ik dat ik het slaapprobleem op kon lossen door veel boeken over slaap te lezen en precies te doen wat daar beschreven stond. De wetenschap zou de oplossing hebben! Elke dag op hetzelfde tijdstip opstaan, vroeg naar buiten om daglicht te zien, gezond eten, veel bewegen in de ochtend en ‘s avonds na 20.00 al mijn schermen wegleggen. Tot op een zekere hoogte werkte dit ook. Het verbeterde mijn slaap stap voor stap. Alleen realiseerde ik me niet hoe groot de invloed van mijn gedachten en emoties waren op het slaapprobleem.
Slaap is ‘overgave’. Jezelf overgeven aan de nacht, aan het leven. Een periode waar je je vrijwel niet bewust van bent. Je leeft, maar je voelt niet dat je leeft. Overgeven aan het leven was iets nieuws voor mij. Ik probeerde alles te controleren. Een stricte ochtend en avondroutine, alles volgens mijn eigen plan. Geen ruimte voor veranderingen. Want elke verandering zorgde voor stress en angst. En dat willen we natuurlijk niet :). Al snel kom je erachter dat het leven altijd onverwachtte plannen heeft en dat je het helemaal niet kunt controleren. En dan kom je er ook achter dat juist die stress en angst voor de toekomst een grote oorzaak zijn van het probleem. Dat mijn onzekerheden ervoor zorgen dat ik ‘s nachts naar het plafond lig te staren. Om 3.00 uur ‘s nachts allerlei plannen maken om in de toekomst niet in overwachtse situaties terecht te hoeven komen. Controle verliezen, daar lag mijn angst en ook mijn grootste groei.
20 boeken verder kwam ik het woord ‘acceptatie’ tegen. Ik ging oefenen met het ‘accepteren’ dat ik negatieve gedachtes en gevoelens had. Accepteren dat ik niet kon slapen. Een confronterend process wat ik elke dag bleef herhalen. Veel struggles, veel wakker liggen en veel verdriet wat ik nog te verwerken had. Elke dag mediteren, oefenen met ademhaling en met dankbaarheid. Ik merkte dat ik steeds meer kon accepteren wat er in mijn leven gebeurde. Of het nu fijn of niet fijn was. Het leven loopt zoals het loopt. En toen gebeurde het weer. Ik ging nog beter slapen.
Het zijn dus niet alleen de fysieke aspecten van het leven die je slaap beinvloeden, maar ook je eigen gedachten en gevoelens. Als je negatieve gevoelens opkropt, kun je hier slechter van slapen. Je onderbewuste slaat deze emoties op en als je ze niet durft of kan uiten dan gaan ze een ander deel van je leven beinvloeden. Als je de controle over deze gedachten en emoties loslaat komt de slaap vanzelf. Mijn slaapprobleem ging dus veel dieper dan ik dacht. Deze realisatie vond ik echt geweldig.
En dan komt het volgende. Als je beter slaapt, voel je jezelf natuurlijk beter. Meer energie, meer positieve gedachten en emoties, meer zin in je werk, meer energie om te sporten. En als je meer sport, kun je natuurlijk ‘s avonds weer lekker heerlijk in slaap vallen. Zie je de verbanden al? Ze gaan veel verder dan je denkt. Dus als je nu ergens mee struggled. Stress, angst, moeheid, relatieproblemen, eenzaamheid, onzekerheid of overgewicht. Grote kans dat het alle andere delen van je leven beïnvloed. En een grote kans dat de echte oplossing gevonden wordt in een holistische en bewuste leefstijl.
Een zoektocht naar jezelf. Naar je echte ik. Waar is dat blije kind dat je vroeger was? Hoe kan het dat je nu zoveel stress en angsten hebt en dat je het leven niet meer als een spel kunt zien? Dit ben jij niet echt, dit is gedrag dat in de loop der jaren door omstandigheden en gebeurtenissen is ontstaan.
Het aanpakken van één onderdeel zal je probleem verlichten, maar nooit echt oplossen. Vroeg of laag kom je jezelf weer tegen. Kijk naar je ontspanning, beweging en voeding. Maar ook zeker naar je gedachtes en emoties. Je onderbewustzijn.
Ik nodig iedereen uit om deze ontdekkingstocht naar binnen te maken. Het is complex en je gaat jezelf 1000 keer tegenkomen. Begin daarom klein. Begin met één onderdeel in je leven waarvan je denkt dat daar nu de grootste groei zit. En ga dan leren. Dit leerproces over jezelf is het mooiste en het beste wat je jezelf kunt geven. Ik heb 6 jaar VWO gedaan en 6 jaar op de universiteit rondgelopen, maar de afgelopen 2 jaar zijn voor mij veeel en veeel meer waard dan al die studies. De meest waardevolle studie ben je zelf. Je eigen lichaam en je eigen geest.